Menu

Speuren

Speuren. Een hondenneus kan fenomenale dingen. Hoe leuk is het om deze superkracht te gebruiken in de hondensport. Als je de sport ‘Speuren voor werkhonden’ (SpH) beoefent, kun je dat op twee niveaus doen, I en II. Bij SpH moet je hond een lang, ongeveer drie uur oud spoor uitwerken. Het spoor bevat diverse hoeken, meerdere voorwerpen die de hond moet aanwijzen of apporteren, en verleidingssporen die hij moet negeren.

Wil je met je hond als sport of werk gaan speuren, dan is het belangrijk dat je hond gemotiveerd is om volgens opdracht een spoor uit te werken.

Speurhond 1 & 2 Speurhond I: ongeveer 1200 passen lang en tenminste 2 uur oud, met door het gelegde spoor, een verleidingsspoor dat tenminste 2 maal het spoor moet kruisen. Op het spoor worden 4 verschillende voorwerpen gelegd.

Speurhond II: ongeveer 1800 passen lang en tenminste 3 uur oud, met door het gelegde spoor een verleidingsspoor dat 2 stukken van het spoor kruist. Op het spoor worden 7 verschillende voorwerpen gelegd. Om deel te kunnen nemen aan 1 moet de hond minimaal 18 maanden zijn en in bezit zijn van VZH-certificaat.